Svenske tilstander

«Festningsverket»er en heftig samtidsroman om kultur og natur, støy og kaos, blodsbånd og death metal. Vi møter en norsk småbarnsfar med kraftig angst som opplever svenske tilstander i en belastet bydel i Gøteborg.

En forstad lammes av en eskalerende gjengkrig. Barn holdes inne, unge menn dør, politiet har spilt fallitt, en storaktør i boligbransjen totalrenoverer i profittens navn. Midt oppi det hele går en arbeidsledig tobarnsfar og eksilnordmann til og fra i en utrangert rønne med døtrene i armene. Hva skjedde? Hvordan havnet han her? Hvor lenge vil han holde det ut?

Forfatteren legger ikke skjul på at romanen i stor grad er basert på egne erfaringer. Han har selv bodd i Gøteborg de siste sju årene, men har aldri funnet seg helt til rette i Sverige:

«Det tar tid å lære seg å stå i kø, og ikke gå på rødt selv om det ikke er en bil i sikte. Dessuten er ikke godt brød å oppdrive her. Svensker forakter faktisk brødmat, og folk som liker å ete det. Og dette, det er et fint bilde på svenskers generelle holdning til nordmenn, en holdning jeg tror mange nordmenn faktisk ikke er helt klar over: Svenskene ser ned på dere, på en overbærende klappe på hodet-måte. Seriøst, altså, de tar deg ikke på alvor, samme hva du prater om»

Boken er å finne i de fleste bokhandlere.