Spotlight: Tom12″

I Spotlight tar vi en prat med produsenter og beatmakere som sjelden får like mye oppmerksomhet som hovedartisten. I dette intervjuet tok vi en prat med DAT Music´s egne Tom12″.

I korte trekk, hvem er Tom 12”?
Jeg kunne sikkert sagt mye om meg selv, men jeg velger å la min samboer gjennom 12 år og mor til mitt barn få si det:

«Min verdens beste Tobias er en kreativ fyr som brenner for musikk. Han lærer fort og løser alle utfordringer på strak arm, er sinnsykt handy, kan være både elektriker og snekker om det trengs, og det gjør det når man bygger studioer i tide og utide (vi er på nummer fire nå). På hjemmebane er han verdens beste pappa for lille Benny, og er den varmeste og morsomste fyren jeg vet om. Han er sinnsykt redd for edderkopper og liker ikke ekstremsport som f.eks slalom og dykking. Det merker man godt fordi det er bare i de situasjonene jeg får kjeft og det er dritlættis! Ellers er han sykt fan av dårlige komedier, kan dunke som bare det i basket, går kjempefort på langrenn og kan spise to liter is på et kvarter.»

Når starta du med musikken?
Jeg starta vel med musikk og Hiphop på ungdomskolen, tror jeg. I 1997 eller no. Joina en dansegruppe på barneskolen som jeg trodde skulle ta for seg breakdance, men ble bare middels dårlig i swing. Lekte mye med diverse programmer, fikk meg no platespillere og spilte litt piano, saxofon, gitar osv. Jeg starta som rapper og produsent med Gaffelbeats, som er lillebroren til Oral Bee. Vi lekte oss med kassettspillere og kopierte alt fra Tupac og West Coast låter til Wu Tang og Nas, hvor jeg/vi rappa over låtene og prøvde å høres dope ut. En gang iblant sneik vi oss inn på gutterommet til Oral Bee hvor han hadde en gammal Macintosh og no super oldschool recording gear. Der tok vi opp på CD i realtime og senere på minidisk (har fortsatt de diskene liggende)

Jeg tok en Telefon til Gaffelbeats i skrivende stund. Blei sittende å mimre og har jævlig mange funny historier, men det kan vi ta en annen gang. (Journ-anm. You bet!). Var mye frem og tilbake med seriøse og useriøse prosjekter. Endte opp med å møte Svartepetter, Oter og litt Dirty Oppland folk på tidlig 2000-tallet, som endte opp med å bli med på Cracklab-bølgen. Gjort mye dumt, men angrer ikke på noen ting!

Hva slags utstyr brukte du da du starta og hva foretrekker du å bruke nå?
Som nevnt tidligere så brukte vi jo utstyret til Oral Bee når sjansen bød seg, men utover det så var det litt av hvert (selv om ikke det var uendelig med muligheter på den tiden). Var innom «HipHop Ejay» og noen andre sånne tulle-programmer i starten. Husker ikke navnet på alle de forskjellige vi testa ut. Jeg var tidlig ute med Fruity Loops og Cool edit. Fruity Loops bruker jeg mye fortsatt kombinert med Cubase. Har alltid vært glad i å bruke live-musikere og samarbeide med andre produsenter som jobber på andre måter enn meg og lære nye ting.

Tom122

Du er kanskje best kjent som en Hiphop-produsent, men har du produsert for andre som ikke hører til i det landskapet?
Nå har jo skillet mellom Hiphop, Urban og Pop blitt mindre og mindre, så litt vanskelig å svare på. Jeg liker å tro at jeg er allsidig når det kommer til musikk og ikke si at jeg er Hiphop-produsent, men produsent. Mye av f.eks. Svartepetter, Klish og Herreløse er jo ikke alltid helt Hiphop, i den generelle forstand. 

Jeg har gjort flere innspillinger og miksing for alt fra lydbøker til rolige ballader til bryllup. Så er det veldig mye som jeg co-produserer, ofte i kombinasjon med recording og miksing. Kan jo nevne litt diverse artister som jeg har jobbet med: Nosizwe, Linda Vidala, Cezinando, Big Daddy Karsten, Admiral P & Nico D, Dee RaiL, Yoguttene, Bøbben & Yogi, Sunny, Mira Craig ++

For de som ikke er så godt kjent med Tom 12”, hvordan vil du beskrive musikken du lager?
«Jeg (Big Daddy Karsten) fikk æren av å besvare dette spørsmålet, og som en av de Tom12 jobber mest med er jeg kanskje litt inhabil, men jeg mener musikken til Tom12 er umulig å plassere i en boks. Mannen er så versatil i det han gjør at han kan angripe så og si en hver sjanger å naile det. Det som er den røde tråden er at det alltid er gjennomført og på skyhøyt nivå. Trommene er kanskje de beste i bransjen og musikaliteten hans skinner så sykt gjennom i de alltid originale melodiene og harmoniene han setter sammen som ofte kan helle litt mot det melankolske hjørnet.«

Hvilke artister har du på merittlista så langt?
Det er sykt mange jeg har jobbet med opp igjennom, både som produsent og tekniker/mikser, så lista er lang. «The usual suspects» er jo Svartepetter, Oter, Klish, Herreløse og resten av det som var Cracklab. Ellers har jeg jo Jaa9 & OnklP, Oslo Ess (P & Slekta), Lars Vaular, Chris Lee, Ivan Ave, Oral Bee, Big Ice, Akjeft, Snak the ripper, Frank Nitt, Dee RaiL, Dutch Richmond, D-Mo & Melodious Dope (Shadowgang), El Axel, DRM +++


Under kan du sjekke Herreløse sin «Fotspor På Vegga» som er produsert av Tom12″:


Hvem er favorittprodusenten?
Umulig for meg å velge en, er så mange fete på hvert sitt felt. Akkurat nå hører jeg veldig mye på Nottz, en utrolig produktiv og dyktig fyr. DJ Quik, EL-P, 9th wonder, Pete Rock, Hi-Tek +++++

Hvor får du inspirasjon til å lage musikk?
Har stort sett inspirasjon hele tiden. Utenom familie o.l. er det stort sett en eller annen form for tekst eller melodilinje som surrer rundt oppe i huet mitt. Jeg har alltid vært glad i å sample gamle plater og der er det jo definitivt mye å hente om man ikke har noen ferske ideer. Er veldig glad i å jobbe med andre artister og produsenter i studio, da feeder man jo av hverandre og inspirasjonen kommer naturlig (stort sett).

Hvilken utgivelse er du aller mest fornøyd med å ha bidratt på?
Uff, er stolt av mye jeg har gjort. Jeg husker jeg syns det var stort for meg å ha med en låt med 9&P på «Terkel i knipe» soundtracket. Ikke så fornøyd med låta nå i etterkant, men syns det var fett da! Den ble forøvrig produsert av meg og Øxbox. Den første skiva vi gjorde med Cracklab, «Trusler galore», har vel aldri kommet ut sånn helt offisielt, men det var jo en slags åpning inn i Norsk Hiphop for mange av oss.  

Har du noen prosjekter som slippes i 2018?
Jeg har noen egne prosjekter i form av mixtapes og samarbeidsprosjekter jeg håper å bli ferdig med i løpet av 2018, men det kommer veldig mye som jeg bidrar på både som produsent, tekniker og label-guy. Jobber med en ganske fet greie med Titan Beatz hvor vi prodder og får med mange og mest utenlandske artister som vi setter pris på (Pace Won, Rustee Juxx +++) Blir hardt! Pant og Bvis har musikk som er rett rundt hjørnet. Big Daddy Karsten er jo nylig ute med et album og vi har nye ting på vei. Har mange jern i ilden og tror dette kommer til å bli et bra år! 

Hvis du skal gi et godt råd til de som ønsker å starte med musikk, hva ville det vært?
Ha det gøy! Er det ikke gøy – så er det ikke vits! Titan Beatz og jeg skal begynne å ha litt kurs nå fremover på Nesodden og i Ås. Produksjon, skriving og mix i utgangspunktet. Dette blir i hovedsak et tilbud for unge mellom 13 og 20. Vi har med Mister K på skrivedelen av kurset som starter nå 15. mars.

Sist, men ikke minst: Hvis du kunne jobbet med en artist (død eller levende) hvem ville det vært?
Tupac! Er sjukt mange man kunne tenke seg å jobbe med selvfølgelig, men Tupac var noe av den første hiphop`en jeg liksom blei helt hekta på.

 

Under kan du sjekke ut en spilleliste på Spotify med Tom 12″-produserte låter: