Øyvind Holen gir oss «Nye hiphophoder».

Foto: Stian Bromark

Da norsk hiphop først kom på banen var det mye harselering og useriøse fremgangsmåter å utøve kunsten på. Nå er norsk hiphop en av landets mestselgende sjangere og musikken har gått fra å være noe som har blitt sett ned på til å være allemannseie.

De første eksemplene vi finner innen norsk hiphop er av en parodisk art. Musikken hadde en nærmest hånende fremtoning. «Ute Til Lunch» og «Pizzafyll-reklamen» er eksempler på hvordan denne «nye» musikkformen ikke helt ble tatt på alvor. I senere tid kan dette minne om skolelæreren som gjerne vil «lage en rap» med elevene sine. Hiphop-kulturen ble på denne tiden sett på som noe som ville «gå over».

ute-til-lunch-dette-er-en-kjempehit-lars-kilevold
Kilde: www.qxl.no

Heldigvis har det skjedd mye siden den gang.

Norsk hiphop har blitt en av de mest populære uttrykksformene innen musikk. Karpe Diem har vist oss hvordan man kan fylle Spektrum (3 kvelder på rad), Cezinando har lært oss at det går an å vise alle slags følelser i musikken og Lars Vaular dukket opp i brudekjole hengende fra taket over scenen under en konsert og ble møtt med fantastiske kritikker.

Hiphop er kommet for å bli.

Da hiphop først kom til Norge ble det omtalt som en kort affære. Det ville ikke vare.
I 2004 ga Øyvind Holen ut boka Hiphophoder som dekket den første tiden innen norsk hiphop historie. Nå er det på tide å slippe oppfølgeren. Det har gått 14 år siden den forrige boka kom og hiphop-scenen i Norge har eksplodert. Nivået på musikken har gått fra gutterommet og over til proffe studioer med slipp på store plateselskaper, konserter på store arenaer og ikke minst et stort variert publikum.

Alle har kjennskap til hiphop i en eller annen form.

Enten temaet er rus som i låta «Bængshot» eller låter med en underliggende politisk agenda som i «Hvite menn som pusher 50». Alle har en eller annen form for kjennskap til norsk hiphop.

Karpe1
Credit: P3.no

Dette har Øyvind Holen skrevet bok om. Dette er «Nye hiphophoder».

Blant artistene som omtales og intervjues i boka er Karpe Diem, Nico & Vinz, Madcon, Admiral P, Kaveh, Lars Vaular, Stella Mwangi, A-laget, Erik & Kriss, Sofian, Stargate, Izabell, Bad Spit, Kenneth Engebretsen, Jonas V, Kriminell Kunst, Yoguttene, Cashmere Cat, Lido, Vinni, OnklP, Snow Boyz, Herreløse, Shitrich, Dårlig Vane, Sushi x Kobe, Arif, Unge Ferrari, Cezinando, KingSkurkOne, Linda Vidala, Emile the Duke, Klish, Big Daddy Karsten, Larsiveli, Ivan Ave, Mads Veslelia, Kjartan Lauritzen, 152, Klaus Perry, Angelo Reira, RSP, Linni, Hkeem, Pumba og mange flere.

HHHODER
Omslaget er illustrert av Mikael Noguchi

Nye hiphophoder lanseres mandag 24. september.

Øyvind Holen (f. 1973) er journalist i D2 og forfatter, og har skrevet om hiphop siden 1995. Han er tildelt flere priser for bøkene sine.

Mikael Noguchi er en 3D-artist, videospillutvikler og illustratør.

Bli med på sleppefest for boka!
https://www.facebook.com/events/1359750710822878/