Møt: Thomwellar

I Møt tar vi en prat med interessante personer innen musikk, kunst og kultur. I dette første intervjuet tok vi en prat med kunstneren Thomwellar.

Thomwellar er kunstnerutgaven av Thomas Welin-Larsen. En 30 år gammel kreativ sjel som har brukt mesteparten av sitt voksne liv i Forsvaret, men som endelig har fått tid og utløp for en kunstnerisk reise. En reise som oppstod av seg selv og som ikke stopper med det første.

Thomas hadde en farmor som var kunstner og slik sett har han fått kunsten inn i blodet. «Jeg har gradvis blitt mer og mer interessert i kunst med årene». For et par år siden jobbet Thomas i marinen og holdt til i Bergen. Etter mange år på sjøen tok Thomas steget opp på land og hadde plutselig mer fritid. «Det var etter et helgebesøk hjemme i Oslo. Jeg var en tur på Munch-museets utstilling «Vigeland + Munch» og ble av en eller annen grunn veldig inspirert. Tilbake i Bergen gikk jeg spontant til innkjøp av maling, pensler og lerret, og forsøkte meg på et tilfeldig motiv av Akershus festning». Litt overrasket over hva han fikk til på første forsøk, fortsatte han med et par malerier til, og siden har han ikke klart å stoppe.

Thomwellar1
Da Thomas begynte å male, hadde han en trang til å male så realistisk og korrekt som mulig. «Men med en noe rastløs følelse i kroppen og en sinnsstemning som krevde litt grovere og hurtigere penselstrøk, var det et eller annet som løsnet og jeg slapp «korrektheten»» Han oppdaget hvordan følelsene kunne overføres direkte til lerretet, og motivet ble med ett veldig mye mer levende og spennende å se på. «Det første bildet uten den «korrektheten» var av en seilbåt i vind med masse bølger og bevegelse. Det henger nå hjemme hos eieren av båten som var inspirasjonskilden».

Thomwellar2
Thomwellars bilder inspireres av hans egne inntrykk og følelser. «Når sinnsstemningen jeg har inne i meg møter et motiv som gir gjenklang, gir dette meg inspirasjonen til å male. Det kan være noe jeg ser ute, bilder jeg ser på nettet, hendelser rundt om i verden eller rett og slett oppdukkende bilder i hodet. Så lenge det treffer noe av det jeg kjenner inne i meg så kan det bli kunst av det». Hva kunsten handler om? «Jeg tror kunsten min handler om ærlighet. På en måte så er det mine ærlige uttrykk som kommer frem. En slags blottleggelse. Det kan kanskje høres litt egosentrisk ut, men det er en form for terapi. Samtidig som jeg ser at de bildene hvor jeg virkelig har klart å få frem det jeg føler, så har disse truffet andre også i større grad».

Thomwellar3
Thomas opplever at folk «leser» bildene hans på en annen måte enn han selv har tenkt. «Der jeg selv kan se angst og mørke, har jeg blitt fortalt at noen ser håp og trygghet. Det er det som er så fantastisk med kunst, og som motiverer meg til å holde på. Det blir personlig for alle, ikke bare for meg». Thomwellar maler mye forskjellig, men han liker best å male mennesker. «Jeg har trent en del på å få til ansikter og ansiktsuttrykk som forteller noe. Dette er noe jeg ikke blir helt ferdig med». Han synes det er lettere å formidle noe gjennom motiver av mennesker. Enten det kun er et ansikt, kroppsspråk eller annet. «Også er det spennende å skape personer, på en måte gi dem liv og se hvordan de snakker til andre som ser maleriet».

Thomwellar4
Kunsten skapes i stua i hans lille leilighet på Frogner. «Jeg skulle gjerne hatt et atelier, langt fra internett og TV, og med utsikt til naturen. Det er drømmen».  En av Thomas sine inspirasjonskilder er Gustav Vigeland. Hans skulpturer av mennesker. «Jeg bor like ved Frognerparken, og blir aldri lei av å studere de forskjellige kroppene, uttrykkene og menneskene som han har skapt her. Jeg liker å male etter disse statuene, og ofte kan disse være inspirasjonskilden til et maleri i starten». Om favorittkunstnerne sine sier Thomas at det blir litt klisjéfylt. «Jeg må si Vebjørn Sand og Odd Nerdrum. Jeg liker godt realismen og det klassiske konkrete uttrykket i bildene deres. Samtidig som de ofte gir meg en følelse og stemning jeg får mye ut av og som inspirerer meg i mine bilder og på min vei mot å bli kunstner».

Thomwellar5
I tillegg til å være billedkunstner spiller Thomas også piano, og det går mest i jazz. «Jeg sammenlikner ofte det å improvisere på pianoet med å male. På lik linje med pianoet, så kan jeg ikke forklare hva jeg gjør. Jeg går inn i en slags modus, og så kommer musikken eller bildet av seg selv». For Thomas er denne modusen helt lik på pianoet som ved lerretet, og for han ligger disse to kunstformene veldig nært hverandre.

Thomwellar6
Thomwellar hadde sin første soloutstilling i juni i fjor på Galleri Albin Art. Det var mange besøkende og han fikk solgt nesten alle bildene som ble stilt ut. «Det gikk over all forventning. Jeg har også solgt en del trykk i etterkant av den utstillingen». Han har ikke hatt flere utstillinger siden, men har planer om å få til en i nær fremtid om han finner et galleri som ønsker å samarbeide og vise det han har. «Bunken med malerier vokser seg stadig større, så det er vel snart på tide at de møter litt andre øyne. Forøvrig er enkelte av maleriene mine å se i bakgrunnen på tv-serien «Hvite Gutter» på TV-Norge».

Thomwellar7

Når vi spør Thomas om hva vi kan forvente oss av Thomwellar i fremtiden har han dette å si:  «Jeg har ikke holdt på så lenge og er selvlært så langt, så et hvert bilde jeg maler er en progresjon og utvikling både teknisk og uttrykksmessig. Jeg tror dere kan forvente litt eksperimentering i kunstformen, på min vei mot stadig å bli en bedre maler, som i større grad klarer å uttrykke det jeg ønsker med kunst». Avslutningsvis spurte vi den ferske kunstneren om hvor han ser seg selv om fem år. «Da er jeg en mer etablert kunstner med flere utstillinger i bagasjen, flere malerier på vegger rundt om i landet og har mitt et eget atelier med større produksjon av malerier».

Følg Thomwellar på Instagram:
https://www.instagram.com/thomwellar/ 

Lik Thomwellar på facebook:
https://www.facebook.com/thomwellar/